Creative Construction

Science BuildingSustainable design and construction strategies implemented for the MTSU Science Building include the following:

  • Vegetated open space has been preserved and designed to complement the surrounding campus. Along with fewer parking stalls and installation of pervious concrete pavement, this measure contributes to MTSU’s overall rainwater management plan.
  • Several existing mature trees were preserved, and native drought-tolerant species were added during construction. This not only reduces the need for extended irrigation but also provides shade for outdoor activities.
  • High-efficiency plumbing fixtures were installed, resulting in a projected reduction in potable water use of more than 33% below basic code requirements.
  • During construction, almost 93% of on-site generated waste was diverted from the landfill. Continuing this trend during occupancy, recycling containers have been placed throughout the Science Building in line with MTSU’s campus-wide initiative.
  • More than 20% of the materials used in the construction of the facility contain recycled content. More than 25% of materials and products were extracted, harvested, recovered, or manufactured within 500 miles of MTSU.
  • Indoor air quality was managed during the construction by implementing a project-specific management plan. In addition, materials such as paints, sealants, flooring, and composite wood products used indoors were selected to reduce or eliminate the release of noxious fumes after installation.
  • The building layout was designed to maximize views to the outdoors with access to natural daylight. The building’s orientation was carefully designed to provide less solar exposure on the east and west than on the north and south, which helps manage effects from unwanted solar heat gain.

Science Bldg Magazine
Magazine Cover Image